Κυριακή πρωί στο Μουσείο Παιχνιδιών

Η Κυριακή το πρωί πολύ συχνά αποτελεί ημέρα μουσείου για εμάς. Είχαμε ακούσει πολλές φορές για το Μουσείο Παιχνιδιών, αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφτούμε. Πολύ συχνά σκέφτομαι “πού να πάω βόλτα με τα παιδιά;” και αυτή είναι μια καλή πρόταση. Ο μικρότερος της παρέας δε, έχει γίνει μόλις 2 ετών, οπότε σκεφτήκαμε ότι είναι μια επιλογή φιλική στα παιδιά.

Το κτίριο του Μουσείου Παιχνιδιών

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και στεγάζεται σε ένα υπέροχο εκλεκτικιστικό κτήριο της περιόδου 1897–1900. Είναι δωρεά της οικογένειας του Υδραίου πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα.

Η αρχιτεκτονική του μορφολογία συνδυάζει γοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία και πραγματικά είναι ένα στοιχείο που ενθουσιάζει τον επισκέπτη αμέσως μόλις μπει στον εξωτερικό χώρο.

Το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο το 1997 και αφού αναστυλώθηκε άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2017.

Η συλλογή

Η ελληνική συλλογή του Μουσείου Παιχνιδιών περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αιώνα, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα.

Πολύ μεγάλη εντύπωση μας έκαναν κάποια παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η., αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η εμπειρία μας

Με την είσοδο στο Μουσείο Παιχνιδιών, αμέσως νιώσαμε ευπρόσδεκτοι, κάτι που συχνά δε μας συμβαίνει. (Μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά μπορεί συχνά να γίνει ενοχλητική). Υπήρχε χώρος να αφήσουμε τα μπουφάν μας και ενώ έξω έκανε κρύο, μέσα στο μουσείο η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή.

Η έκθεση ήταν μικρή, τόση όση έπρεπε ώστε να μην κουραστούν τα παιδιά. Τα παιδιά απόλαυσαν την περιήγηση στην έκθεση στο έπακρο. Ακόμη και ο δίχρονος μικρούλης μας βρήκε μεγάλο ενδιαφέρον. Και πώς να μη βρει, αφού τα εκθέματα ήταν παιχνίδια!

Ένιωσα μεγάλη νοσταλγία καθώς είδα παιχνίδια που κι εγώ γνώριζα ως παιδί, αλλά πλέον δεν υπάρχουν. Απολαύσαμε πάρα πολύ τον τομέα των σχολικών ειδών. Παλιά τετράδια γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα, σάκες, γραφίδες και βιβλία παιδιών των αρχών του 20ου αιώνα, ένα θρανίο και άλλα πολλά σχολικά είδη. Μας έκανε πολύ εντύπωση το πρόγραμμα διδασκαλίας της εποχής και τα ωράρια τα οποία ήταν πολύ πιο διευρυμένα από τα σημερινά, καθώς τα παιδιά πήγαιναν και το Σάββατο, αλλά και σχεδόν όλο τον Αύγουστο στο σχολείο.

Επίσης, υπήρχε μεγάλη συλλογή από παιχνίδια μινιατούρες. Πολλά κουκλόσπιτα και μινιατούρες όλων των ειδών σε κάθε σημείο του εκθεσιακού χώρου τραβούσαν κάθε τόσο το ενδιαφέρον μας.

Τέλος, εκτός από παιχνίδια υπήρχαν και πολλά λαογραφικού ενδιαφέροντος εκθέματα στο μουσείο, όπως επίσης και πολλά σημεία ενημέρωσης των μικρών επισκεπτών παίζοντας κάποιο παιχνίδι.

Ήταν μια πολύ όμορφη και χαλαρωτική βόλτα την οποία συνιστώ! Ειδικά εάν σχεδιάζετε να κάνετε την πρώτη επαφή του παιδιού σας με τα μουσεία, το Μουσείο Παιχνιδιών είναι το πλεον κατάλληλο!

Εδώ μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας για βόλτες στην Αθήνα με τα παιδιά.

Χρυσή

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!