5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις κατά την προσαρμογή στον παιδικό σταθμό


Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και όλες οι μαμάδες ετοιμάζουν τα μικράκια τους για το σχολείο. Είναι λογιών λογιών μαμάδες. Είναι αυτές οι έμπειρες, που έχουν 2-3 μικρά, και εμπειρία ετών, από τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και συχνά το γυμνάσιο. Που για αυτές η οργάνωση του σχολικού έτους και των δραστηριοτήτων είναι παιχνιδάκι.
Που ξυπνούν το πρωί και είναι ντούρασελ. Τις βλέπεις σίγουρες και οργανωμένες από την 1η του μήνα για το πρόγραμμα της χρονιάς και λες “είναι δυνατόν; πώς τα καταφέρνουν όλα;”. 
Είναι και αυτές οι “μικρομαμάδες” όμως που έχουν ένα μονάκριβο παιδάκι, μικρούλι τόσο δα, και εμπειρία καμία. Που όλα έρχονται για πρώτη φορά μπροστά τους. Που η καθημερινότητα τις αναγκάζει να το αποχωριστούν αυτό το τοσοδούλι, για πρώτη φορά μετά από 2-3 μόλις χρόνια που βγήκε από την κοιλίτσα τους, και να το αφήσουν σε άτομα που δεν γνωρίζουν. Μια τέτοια μαμά ήμουν και εγώ πριν 2 σχολικά έτη. Και έπρεπε να αφήσω τον μικρούλη μου στον παιδικό σταθμό. Είχα είναι η αλήθεια μεγάλη χαρά για αυτό το βήμα και δε φανταζόμουν τις δυσκολίες, δεν θα μπορούσα να ξέρω τα εμπόδια που θα συναντούσε ο μικρούλης μου. Έτσι, έκανα λάθη τραγικά, πέρασα μαύρα πρωινά, πηγαίνοντας κλαμμένη στη δουλειά, αλλά έμαθα. Έμαθα να είμαι καλύτερη μαμά. Μέσα από την εμπειρία μου από την πολύ δύσκολη προσαρμογή του γιου μου στον παιδικό σταθμό, έμαθα τόσα πράγματα για το παιδί μου και για εμένα και για την κοινή μας ζωή. Και μαζί ήρθαμε πιο κοντά, δεθήκαμε ακόμη πιο πολύ και γνωριστήκαμε καλύτερα.
Θα σου πω λοιπόν, 5 πράγματα όχι που πρέπει να κάνεις, αλλά που δεν πρέπει να κάνεις, που εγώ τα έκανα και κατάλαβα ότι έκανα λάθος ή ότι με οδήγησαν σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσα.
Αυτά που έμαθα από τα λάθη μου, τα έμαθα με τη βοήθεια των βιβλίων, των δασκάλων, αλλά και της αξιόλογης και καταρτισμένης παιδοψυχολόγου που εργάζεται στο δήμο μας (φυσικά στο δημόσιο υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες). 
1) Μη θεωρήσεις ότι το παιδί σου έχει “πρόβλημα” επειδή αργεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 
Τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα επιβάλλουν την έναρξη του σχολείου σε ηλικία 6 ετών. Λες αυτή η ηλικία να έχει αποφασιστεί τυχαία; Τα παιδιά στην τρυφερή ηλικία των 2-2,5 ετών δεν είναι ώριμα και έμπειρα να αποχωριστούν την ασφάλεια του σπιτιού και της γονεϊκής αγκαλιάς  και αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Δώσε χρόνο στο μικράκι σου, πολλές αγκαλιές και πολύ αγάπη. Άλλωστε, το κάθε παιδί έχει διαφορετικό χρόνο προσαρμογής σε μία νέα κατάσταση, ότι και αν αυτή αφορά. Το ότι το δικό σου χρειάζεται πιο πολύ χρόνο από κάποιο άλλο παιδάκι, δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σημαίνει ότι επεξεργάζεται διαφορετικά τις αλλαγές.

2) Μη συμβουλεύεσαι και μη συνομιλείς με άλλες μαμάδες που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσένα. 
Οι μαμάδες πολλές φορές γινόμαστε επικριτικές και πολλές φορές ανταγωνιστικές απέναντι σε άλλες μαμάδες. Συνομιλώντας με μαμάδες που πιθανόν βιώνουν το ίδιο άγχος, είναι σχεδόν αδύνατο να βοηθηθείς. Αντίθετα, μπορεί να απογοητευτείς με τα όσα θα ακούσεις ότι έχουν καταφέρει τα δικά τους παιδιά και να μπεις σε διαδικασία σύγκρισης, κάτι που δεν φέρνει κανένα θετικό στη διαδικασία. Αν θες να νιώσεις καλύτερα, στον καθημερινό αυτό αγώνα κατά την προσαρμογή του μικρού σου στον παιδικό σταθμό, μίλα με φίλες εμπιστοσύνης που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και έχουν την εμπειρία και την ψυχραιμία να σε καθοδηγήσουν. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μειώσουν την ένταση του άγχους σου, γιατί οι ίδιες το έχουν ήδη αντιμετωπίσει και ξεπεράσει.

3) Μην αφήνεις τον μπαμπά εκτός διαδικασίας. 
Οι άντρες κατά κύριο λόγο έχουν μεγαλύτερη ψυχραιμία από εμάς τις μαμάδες. Αυτό τους κάνει να είναι περισσότερο λογικοί, λιγότερο υπερβολικοί και βασικά πιο αντικειμενικοί με όσα συμβαίνουν στο παιδί τους, αλλά και σε μας τις μαμάδες αυτή την περίοδο. Βάλε τον στη διαδικασία να παραδώσει και να παραλάβει αυτός το παιδί κάποιες μέρες. Δώσε του χώρο να στηρίξει το παιδάκι με τον δικό του τρόπο. Ζήτα του την ψυχολογική στήριξη που πιθανόν χρειάζεσαι, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς το κλάμα και την άσχημη διάθεση του παιδιού. 

4) Μη διαπραγματευτείς οποιαδήποτε συμπεριφορά προς το παιδί σου, που σε βρίσκει αντίθετη. 
Μερικές φορές (ευτυχώς λίγες, αλλά εγώ βρέθηκα αντιμέτωπη) οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην έχουν την αναμενόμενη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί μας. Στην καλύτερη περίπτωση αυτή μπορεί να είναι απλά αδιαφορία και στη χειρότερη μία “βίαιη” ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Να είσαι σύμμαχος του παιδιού σου, όχι απέναντι. Άλλωστε στα ματάκια του, είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να στηριχτεί και τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί και ο μοναδικός που μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του. Το ίδιο δεν μπορεί, επομένως αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανείς άλλος.
Επίσης, η διαδικασία προσαρμογής του παιδιού είναι μία από κοινού προσπάθεια που καταβάλουν εκπαιδευτικοί και γονείς και θα πρέπει από νωρίς να συμφωνηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας. Προτάσεις του τύπου “δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ελάτε να το πάρετε” δεν θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές από τους γονείς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

5) Μην αντιμετωπίζεις το παιδί σαν ενήλικα, επειδή θέλεις να το “ανεξαρτητοποιήσεις”. 
Αντιμετώπισε με ενσυναίσθηση αυτό που βιώνει. Χρησιμοποίησε προτάσεις όπως “καταλαβαίνω ότι μπορεί να δυσκολεύεσαι, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις”, “το ξέρω ότι τώρα νιώθεις θυμό/λύπη, όμως πιστεύω ότι μπορείς να τα καταφέρεις”, “σου υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να σε αφήσω ποτέ, ο αποχωρισμός είναι προσωρινός, σε λίγο θα είμαστε πάλι μαζί”, “τα πήγες υπέροχα σήμερα, είμαι πολύ περήφανη για σένα”. Το παιδί μας θέλει να δει ότι αναγνωρίζουμε το συναίσθημά του και ότι δεν το εξαναγκάζουμε να αισθανθεί κάτι άλλο, απλά γιατί μας διευκολύνει τη δεδομένη στιγμή.
Η προσαρμογή δεν είναι  μόνο για τα παιδάκια, είναι και για τους γονείς. Θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι τα παιδάκια τους μεγαλώνουν και με υπομονή να τους αφήσουν χώρο να ανθίσουν, έχοντας πάντα στο νου τις ανάγκες τους στην ηλικία τους.

Αυτά από μένα γλυκιές μανούλες!
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!

Mama Chrysi Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.