Δε θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν! Εκδόσεις Διόπτρα

Το τελευταίο βιβλίο γονεϊκότητας που διάβασα ήταν πραγματικά ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν τη συγκεκριμένη περίοδο. Στάθηκε πολύτιμος αρωγός μου μία δύσκολη εποχή που η δυναμική της οικογένειάς μας άλλαζε και έπρεπε να βρεθούν νέες ισορροπίες. 

Αυτό το βιβλίο θα έλεγα ότι ήταν άκρως διαφωτιστικό και απελευθερωτικό για εμένα. Είναι δε γραμμένο από μία ειδικό επιστήμονα του θέματος, αλλά το σημαντικότερο μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Από το οπισθόφυλλο:

“Δε χρειάζεται να “κακομάθετε” ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.
Με απλές πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας  Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.
……..
Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.”

Αυτό το βιβλίο ήρθε στη ζωή μου με έναν “συμπαντικό” συγχρονισμό και μου προσέφερε συγκεντρωμένη γνώση, που ήδη είχα από διάφορα αναγνώσματα, αλλά που δεν μπορούσα να εφαρμόσω, λόγω της συγκεχυμένης γνώσης. Τελευταία παρατηρούσα όλο και περισσότερο να αυξάνεται η ένταση στο σπίτι μας και προφανώς η αιτία ήταν ότι δε ήξερα πώς να διαχειριστώ σωστά τις κρίσεις. Η νέα κατάσταση, προφανώς προκάλεσε τις εντάσεις. Η μαμά έχει επιστρέψει στη δουλειά, το μωρό μεγαλώνει και διεκδικεί χώρο, νέες ισορροπίες στον ορίζοντα που φαίνεται δύσκολο να βρεθούν.

Το βιβλίο “Δε θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!”, βρήκα ότι βασίζεται σε ηθικές αρχές και αξίες που εμένα μου ταιριάζουν και τις έχω υιοθετήσει και στο μητρικό μου ρόλο, όπως η αγάπη, ο σεβασμός αλλά και η ύπαρξη πειθαρχίας και κανόνων.

Η “στρατηγική” του βιβλίου είναι να εκπαιδεύσει τον αναγνώστη  σταδιακά:
1. Ξεκινάει με μια εκτενή αναφορά στα στάδια ανάπτυξης των εγκεφαλικών λειτουργιών των παιδιών και των ικανοτήτων τους στα διάφορα ηλικιακά επίπεδα. Αναλύει τις ικανότητες των παιδιών στον έλεγχο των συναισθημάτων και των παρορμήσεών τους ανάλογα την ηλικία τους, την ιεραρχία των αναγκών τους, την νοοτροπία ανάπτυξης, τους τύπους μάθησης, τους ψυχολογικούς παράγοντες που πυροδοτούν τη συμπεριφορά τους και πολλά άλλα πεδία που προετοιμάζουν τον αναγνώστη να καταλάβει τις μεθόδους που η συγγραφέας προτείνει ώστε να εφαρμόσει κανείς την “ήπια πειθαρχία”. 
Η μέθοδος της ήπιας πειθαρχίας που προτείνει η συγγραφέας εστιάζει στη διδασκαλία και στη μάθηση, παρά στην τιμωρία, στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ γονιού-παιδιού και όχι στην εξουσία του γονιού. 
2. Ακολουθεί μια δυνατή επιχειρηματολογία για τους λόγους που η επιβράβευση, ο περισπασμός και η τιμωρία αντιμετωπίζουν μόνο προσωρινά την κρίση, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στη σχέση των γονιών με το παιδί και στην θεμελίωση ενός δυνατού χαρακτήρα του παιδιού.
3. Τέλος, εστιάζει στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπεριφορών με συγκεκριμένες μεθόδους και παραδείγματα, που στηρίζονται στο σεβασμό και στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού, αλλά ταυτόχρονα στο γεγονός ότι η πειθαρχία είναι δεδομένη.


Κάποια σημαντικά αποσπάσματα του βιβλίου:

“Αν θέλουμε να συμπεριφέρονται καλύτερα τα παιδιά, πρέπει να αισθάνονται καλύτερα”

“Ο περισπασμός εμποδίζει τα παιδιά να αισθάνονται, να εκφράζουν και επομένως να διαχειρίζονται τα συναισθήματά του και, το πιο σημαντικό απ’όλα, δεν τα διδάσκει τίποτα χρήσιμο για το μέλλον”

“Δεν έχετε “την ήσυχη”, “τον θορυβώδη”, “την έξυπνη” και “τον άτακτο”. Έχετε απλώς παιδιά με μοναδικές προσωπικότητες”

“Να ακούτε προσεκτικά οτιδήποτε θέλουν να σας πουν τα παιδιά σας, ό,τι κι αν είναι αυτό. Αν δεν ακούτε πρόθυμα τα μικρά πράγματα όταν είναι μικρά, δε θα σας λένε τα μεγάλα πράγματα όταν θα είναι μεγάλα, γιατί, για εκείνα, όλα ήταν πάντα μεγάλα”

“Αν το παιδί σας δεν ακούει υπάρχει η περίπτωση να μην επικοινωνείτε αποτελεσματικά μαζί του”

Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το δείτε και να το αγοράσετε εδώ.


Και μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα

Bloglovin


Αυτά από εμένα
Χρυσή 
Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

1 ΣΧΟΛΙΟ
  1. Καλησπερα, ευχαριστω για το ποστ αυτο, με βοηθησε πολυ στο να αγορασω το βιβλιο..Η αληθεια ειναι οτι εχω χαθει με τοσα βιβλια και δεν ξερω απο που να ξεκινησω..

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.