Διαβάσαμε το αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα “Παραμύθι χωρίς όνομα” και το χαρίζουμε σε δύο τυχερούς


Γράφει η Γεωργία Λ.

Από το οπισθόφυλλο:


όταν η Πηνελόπη Δέλτα εξέδωσε το δεύτερο αυτό βιβλίο της, το 1910, θεωρήθηκε ότι οι χαρακτήρες της συμβόλιζαν πολιτικά πρόσωπα και ότι συνέδεε τα γεγονότα της αφήγησης με τα σύγχρονά της ιστορικά γεγονότα,
μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως έναν αιώνα μετά – στις μέρες μας – το βιβλίο δεν έχει χάσει διόλου τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Το βασίλειο των Μοιρολάτρων που περιγράφεται, θυμίζει τις κακοδαιμονίες και τις κακοτοπιές της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, αλλά κάποτε και στην πραγματικότητα. ο γιος του βασιλιά των Μοιρολάτρων, το Βασιλόπουλο, συμβολίζει τον νέο άνθρωπο που οραματίζεται μια καλύτερη χώρα, που παλεύει, που μάχεται με πείσμα και πάθος. Και τελικά τα καταφέρνει.
Το Παραμύθι χωρίς όνομα είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, κυρίως χάρη στις αξίες που εκφράζει: ήθος, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα.


Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορούν τα αριστουργήματα της Πηνελόπης Δέλτα για τους μικρούς αναγνώστες. 
Στο “Παραμύθι χωρίς όνομα”, το οποίο γράφτηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν, κυριαρχούν οι υψηλές αξίες και τα ιδανικά. Αξίες συνδεδεμένες με την αγάπη, την αλληλεγγύη, την πίστη στην πατρίδα, την αυτοθυσία και την έντονη πεποίθηση της ομαδικής προσπάθειας. Τονίζεται η σπουδαιότητα της ταπεινότητας, της απαλλαγμένης από οποιαδήποτε αυτοπροβολή συμπεριφοράς, που επιτρέπει στον άνθρωπο να αφουγκραστεί, αλλά και να εμπνεύσει, να γίνει πρότυπο, να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει ένα αξιακό σύστημα που θα τον καταστήσει έναν υπεύθυνο ενήλικα.
Για εμένα αυτή η δεύτερη ανάγνωση -η πρώτη ήταν πίσω στη νεανική μου ηλικία – με συγκίνησε αρκετά. Με πολύ μεγαλύτερο πάθος διάβασα το βιβλίο στα παιδιά μου, ικανή πλέον να αναγνωρίσω τους θησαυρούς που κρύβει αυτό το αριστούργημα. Θησαυρούς πνευματικούς, που το εκπληκτικό αυτό κείμενο χαρίζει απλόχερα στα παιδιά που θα το διαβάσουν.
Σίγουρα το ανωτέρω βιβλίο συγκαταλέγεται για εμένα στα βιβλία που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, καθώς αποτελεί ένα τόσο επίκαιρο βιβλίο, και ας έχει γραφτεί τον προηγούμενο αιώνα. Είναι ένα παραμύθι τόσο συναρπαστικό για τα παιδιά και συνάμα τόσο ευχάριστο για τους ενήλικες. Ένα συγγραφικό διαμάντι που οραματίζεται το παιδί, και τον αυριανό ενήλικα, με καλλιεργημένη την κριτική σκέψη, που δεν παρασύρεται και δεν χειραγωγείται.

Δύο τυχεροί αναγνώστες θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου. Ο διαγωνισμός διενεργείτε στο instagram και στο facebook του Bliss Seeking Mom Blog.

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.