4+1 δράσεις που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητο να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τους δείξουμε ότι το να αγαπούν και να σέβονται τον πλανήτη και τα πλάσματά του, είναι δείγμα πολιτισμού. Ότι αυτή η συμπεριφορά και αυτός ο τρόπος ζωής, έχει αποδέκτες εμάς τους ίδιους.

Πολλές είναι οι δράσεις που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση:

1) Βόλτα για καθαρισμό

Τα παιδιά χαίρονται πολύ περισσότερο τη φύση εάν νιώσουν ότι συμβάλλουν στη διατήρησή της. Επίσης, έχουν πολύ πιο έντονο το αίσθημα της προσφοράς από εμάς τους ενήλικες. Πάρε γάντια και βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες και αφιέρωσε λίγο από τον οικογενειακό σας χρόνο στο να καθαρίσεις το πάρκο, το δάσος ή την παραλία που πάτε για βόλτα και μπάνιο. Δε θα πιστέψεις πόσο θα χαρούν τα παιδιά. Και φυσικά θα μάθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να αγαπούν τη φύση.

2) Πράσινη ταράτσα/μπαλκόνι & δεντροφύτευση

Η ενασχόληση με τη γη, με τη φύση, με το χώμα, με την κηπουρική δίνει αποδεδειγμένα μεγάλη χαρά στον άνθρωπο. Κάνε τα παιδιά συμμέτοχους στη διαδικασία και εξήγησε την αξία του να δημιουργούμε πράσινο στην πόλη

H δεντροφύτευση σε κατεστραμένες δασικές περιοχές έχει πίσω της μια ολόκληρη επιστημονική μελέτη και δεν πρέπει να γίνεται από μεμονωμένα άτομα. Εάν θέλεις να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεις κάποια αντίστοιχη οικολογική οργάνωση και να γίνεις εθελοντής και φυσικά τα παιδιά είναι πάντα ευπρόσδεκτα σε τέτοιες δράσεις. 

Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε όμως είναι να πρασινίσουμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας και να βελτιώσουμε το μικροκλίμα της περιοχής μας.

3) Πεζοπορίες & φυσιολατρικά ταξίδια

Ένας τρόπος για να δείξουμε ότι η φύση έχει μεγάλη αξία, είναι να αφιερώνουμε τα ταξίδια μας σε αυτή. Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι υπέροχος και πολύ ενδιαφέρων, όμως ο περιβαλλοντικός πλούτος έχει μεγάλη αξία την οποία δε θα πρέπει να ξεχνάμε. Ειδικά στη χώρα μας το φυσικό κάλλος είναι απίστευτο και υπάρχουν πολλές βιώσιμες δραστηριότητες που μια οικογένεια μπορεί να κάνει με τα παιδιά της, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της φυσιολατρείας και της οικολογικής ζωής, όπως πεζοπορίες, rafting, αναρρίχηση, κανό, καταδύσεις, ποδήλατο και πολλά άλλα, που θα ενισχύσουν τη σχέση τους με τη φύση και θα τα κάνουν να την αγαπήσουν. Ακόμη και στο εξωτερικό, μπορούμε να αφιερώσουμε ένα ταξίδι, ώστε να απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον, είτε συνδυάζοντας, είτε όχι τις επισκέψεις στα μουσεία και στους χώρους πολιτισμό.

4) Διάβασμα

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ περισσότερο από ποτέ. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματά της και αυτό έχει ευαισθητοποιήσει συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους. Αναζήτησε βιβλία με οικολογική θεματική και δώρισέ τα στα παιδιά σου και στους φίλους τους. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις δικές μας προτάσεις βιβλίων με αυτή τη θεματική.

5)Υιοθέτησε μια οικολογική καθημερινότητα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί, από το ίδιο το παράδειγμα των γονιών. Υιοθέτησε σήμερα κιόλας έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι μικρές αλλάγες κάνουν μεγάλη διαφορά.

Μείωσε πρώτα την κατανάλωση.

Αντικατάστησε τα πλαστικά είδη που χρησιμοποιείς με εναλλακτικά βιώσιμα.

Μείωσε τη χρήση του αυτοκινήτου, την κατανάλωση ρεύματος και νερού και εξήγησε στα παιδιά για ποιους λόγους κάνεις αυτές τις επιλογές.

Τα παιδιά διά του παραδείγματος μαθαίνουν και ως ενήλικες θα υιοθετήσουν έναν ανάλογο τρόπο ζωής. 

Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα άρθρα για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου και να την κάνεις πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε το blog σε 

facebook

instagram

για να μη χάνετε τα νέα και τους διαγωνισμούς

Χρυσή

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει

10 τρόποι να μειώσεις το ανθρακικό σου αποτύπωμα το καλοκαίρι

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.