Μια υπέροχη σειρά βιβλίων για γονείς από Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τα βιβλία “Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα” είναι τα βιβλία γονεϊκότητας που διαβάζω αυτή την εποχή και με έχουν βοηθήσει απίστευτα λόγω της δομής τους και του απλού λόγου τους.


1ο τεύχος 

Η μαγεία να είσαι γονιός 


Εδώ η συγγραφέας ερευνήτρια και ψυχολόγος Hedvig Montgomery, κάνει μια γενική αναφορά στη γονεϊκότητα. Στηριζόμενη στην παραδοχή ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέλειος γονιός και ότι δε γεννιούνται οι καλοί γονείς, καταλήγει στο ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς. 

Σε αυτό το βιβλίο θα διαβάσεις γιατί είναι μαγικό να είναι κανείς γονιός (χαμογελούσα όταν διάβαζα), γιατί το πιο σημαντικό βήμα είναι να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό, άρρηκτο δεσμό με τα παιδιά μας, πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα τους και να τα βοηθήσουμε να εκφραστούν για αυτά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, γιατί πριν αρχίσουμε τη διαπαιδαγώγηση πρέπει να έχουμε εδραιώσει την ηρεμία, πώς πρέπει να αντιληφθούμε τη νέα μας ζωή με παιδιά, πώς μπαίνουν υγιώς τα όρια, ποιες παραδοχές πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας και γιατί πρέπει να σκάψουμε βαθιά να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε και τέλος πώς αντιμετωπίζονται οι πολλοί δύσκολες καταστάσεις. 

Όλα τα παραπάνω ή συγγραφέας τα πραγματεύεται με έναν απλό και κατανοητό τρόπο και στο τέλος κάθε θέματος αναφέρεται αναλυτικά στις ηλικιακές ιδιαιτερότητες κάτι που οργανώνει πολύ καλά τη σκέψη του αναγνώστη. 


Αποτελεί ένα αυτοτελές βιβλίο της σειράς, που μπορεί να σταθεί μόνο του ως εγχειρίδιο και οδηγός για γονείς που έχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών.


2ο τεύχος
Η εποχή των θαυμάτων
(Ηλικιακή ομάδα 0-2)


Σε αυτό το τεύχος η συγγραφέας εξερευνά το πρώτο διάστημα της ζωής με ένα μωρό από τη γέννηση έως 2 ετών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στα πρώτα συναισθήματα των γονιών και πώς δημιουργούμε μια ασφαλή βάση για το μωρό μας. Σε αυτό το σημείο γίνεται αναφορά για τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών – λόγω της άγνοιας – μέχρι την ηλικία των 2 ετών και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε.
Κατόπιν η συγγραφέας αναλύει τα συναισθηματικά και διανοητικά στάδια εξέλιξης του μωρού, απαραίτητη γνώση για να κατανοήσουμε το παιδί μας, ενώ συνεχίζει με την ψυχολογία του γονιού, πώς μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για την εγκαθίδρυση της πειθαρχίας και των ορίων αργότερα.
Ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται και πάλι στη σχέση των γονιών και πώς μπορεί αυτή να βελτιωθεί και να ξεπεράσει τις τυχόν δυσκολίες σε αυτό το νέο σκηνικό.
Η συγγραφέας και πάλι πραγματεύεται τον τομέα τιμωρία/βία ακόμη και σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο ζωής του ανθρώπου και πώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι ακραίες συμπεριφορές όταν επικρατεί το χάος.
Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά και γιατί κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο είναι μια θεματική που αναλύεται διεξοδικά και ουσιαστικά η συγγραφέας μας γνωρίζει πώς μπαίνουν οι βάσεις για κάτι τέτοιο.
Ο θηλασμός,  ο ύπνος, ο λόγος, τα ταξίδια, η διατροφή, η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια και ό,τι άλλο μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονιός κατά τα πρώτα δύο χρόνια του μωρού στο σπίτι αναλύονται επίσης λεπτομερώς.
Κάτι που εγώ βρήκα πολύ χρήσιμο και μου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ήταν η ανάλυση για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Δε θα πω περισσότερα γιατί θα ήθελα να διαβάσει κάθε γονιός αυτό το υπέροχο βιβλίο, θα μείνω μόνο στο ότι, ενώ δε διάβασα κάτι καινούριο όσον αφορά το κινητό/υπολογιστή/social media στη ζωή μας, μετά την ανάγνωση, ένιωσα την ανάγκη να είμαι ακόμη πιο παρούσα συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά για τα παιδιά μου και διαπίστωσα ότι μερικές φορές ακόμη και αν νομίζω ότι είμαι εκεί, στην πραγματικότητα δεν είμαι. ήταν μια μίνι γροθιά στο στομάχι για εμένα αν και νιώθω ευγνώμων για αυτή την αφύπνιση.


Το συγγραφέας κλείνει το σύγγραμμά της με την υπέροχη φράση “με τα παιδιά είναι σαν να βρίσκεσαι στον σκοτεινό θάλαμο και να εμφανίζεις φωτογραφίες, όμως δεν μετράς δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανιστούν όλες οι λεπτομέρειες, αλλά χρόνια”. Μία φράση που μας κάνει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν ήδη δικά τους στοιχεία προσωπικότητας τα οποία θα πρέπει να ανακαλύπτουμε και να αφήνουμε χώρο  να εξελιχθούν χωρίς να βάζουμε ταμπέλες και να έχουμε προσωπικές προσδοκίες.


Το τεύχος αυτό είναι επίσης ένα εγχειρίδιο. Το έχω δίπλα μου τώρα που μεγαλώνω το μωρό μου … κι ας είναι το τρίτο μου παιδί. Νιώθω ότι με βοηθάει να συγκεντρώνομαι στα σημαντικά και να μην αναλώνομαι στα επουσιώδη. Μου μαθαίνει ξανά τί συμβαίνει σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο και με γεμίζει ενθουσιασμό για αυτό που έρχεται.

Τον Οκτώβριο του 2020 αναμένεται να κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος της σειράς “Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ” για την ηλικιακή ομάδα 2-6 ετών.

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.