Πώς τα παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιχνίδια αποτελούν κάτι περισσότερο από διασκέδαση για τα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά, είναι μια ευκαιρία ώστε τα παιδιά να μάθουν. Παράλληλα αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους, εξάπτουν τη φαντασία τους και ενθαρρύνονται να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Ένα ερώτημα είναι εάν εμείς οι γονείς γνωρίζουμε πραγματικά πώς τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, αλλά να κάνουμε και τις σωστές επιλογές.

Επιλέγοντας παιχνίδια

Η επιλογή παιχνιδιών μπορεί να δείχνει εύκολη υπόθεση. Το πιο σύνηθες όμως είναι να επιλέγουμε λάθος παιχνίδι για το παιδί μας. Μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό, εάν μπει σε ένα κατάστημα παιχνιδιών σήμερα. Πώς επιλέγουμε ποια είναι κατάλληλα για το παιδί μας; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι υψηλής ποιότητας και ποια θα διαρκέσουν; Ποια θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του παιδιού για περισσότερες από μερικές ημέρες; Ερωτήματα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ντάνες παιχνιδιών αραδιασμένες σε διάφορα σημεία ενός καταστήματος.

Τελευταία ανακάλυψα το κατάστημα παιχνιδιών Loot4kids, στο οποίο μπορώ να αναζητήσω παιχνίδια όχι μόνο με ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αλλά και με κριτήριο ποια δεξιότητα θέλω να αναπτύξω στα παιδιά μου.

Τα παιχνίδια είναι κατηγοριοποιημένα σε:

 • Αυτοπεποίθησης
 • Επίλυσης προβλημάτων/Λογικής σκέψης
 • Κινητικών δεξιοτήτων
 • Λεπτής κινητικότητας
 • Μνήμης
 • Μουσικής ευφυίας
 • Οπτικοκινητικού συντονισμού
 • Προγραφικές & προαναγνωστικές δεξιότητες
 • Συναισθημάτων & ενσυναίσθησης
 • Συνεργασίας & κοινωνικής αλληλεπίδρασης
 • Φαντασίας & δημιουργικότητας
 • Χωρικής ευφυίας

Το Loot4kids δημιουργήθηκε από γονείς με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του παιχνιδιού, της ανάπτυξης και εκπαίδευσης του παιδιού. Σκοπός του είναι να συμβάλλει, μέσα από επιλεγμένα παιχνίδια, στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών και των ψυχοπαιδαγωγικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Μια γενική κατηγοριοποιηση είναι η ηλικιακή, η οποία βοηθά εμάς τους γονείς να γνωρίσουμε τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών μας σε κάθε φάση.

Βρεφική ηλικία

Για τα βρέφη, κάθε νέο σχήμα, χρώμα, υφή, και ήχος αποτελεί μια μαθησιακή εμπειρία. Δίνοντας στο μωρό μας διαφορετικά παιχνίδια, το βοηθούμε να ανακαλύψει τις αισθήσεις του. Τα παιχνίδια με ήχους και μουσική είναι τα αγαπημένα των βρεφών. Τα παιχνίδια με αντίθετα χρώματα δείχνουν συναρπαστικά και διεγείρουν την αναπτυσσόμενη όρασή τους. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν τα παιχνίδια για να εξερευνήσουν τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος, να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες και το συντονισμό χεριού-ματιού και αυτό συμβαίνει χωρίς να το παρατηρούμε.

Νηπιακή ηλικία

Τα νήπια μπορούν να παίξουν με μεγαλύτερη ποικιλία παιχνιδιών από ότι όταν ήταν μωρά. Συχνά εξακολουθούν να απολαμβάνουν μερικά από τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν ως μωρά, και αυτό δεν είναι κακό. Τα ίδια παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν πριν από ένα ή δύο χρόνια μπορούν να τους προσφέρουν νέες διαφορετικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, καθώς οι γνώσεις τους διευρύνονται. Γι’ αυτό και τα open-ended παιχνίδια αποτελούν πολύ καλή επιλογή παιχνιδιού σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο.


Περισσότερα για τα οpen-ended παιχνίδια μπορείς να διαβάσεις εδώ.


Χρειάζονται όμως και παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ηλικία τους. Για παράδειγμα τα παιχνίδια με σχήματα είναι εξαιρετικά για τα νήπια, καθώς τους διδάσκουν πώς να ταιριάζουν παρόμοια αντικείμενα και τα Lego παρέχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα χρώματα και τη συμμετρία, ενώ αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες (λεπτή κινητικότητα).

Προσχολική & σχολική ηλικία

Η προσχολική ηλικία, είναι η κατάλληλη περίοδος για να εισάγουμε τα γράμματα και τους αριθμούς, ώστε να αναπτύξουμε τις γλωσσικές  δεξιότητες των παιδιών. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που ενθαρρύνουν αυτό το είδος μάθησης όπως τα απλά παζλ αλφαβήτου. Αυτά μπορούν να δώσουν στο παιδί ένα προβάδισμα, εισάγοντας τη γνώση που θα λάβει σε λίγο καιρό στο σχολείο.

Όταν τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο, μπορούμε να ενισχύσουμε τη μάθηση με διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια συνδυάζουν διασκέδαση και μάθηση, κάνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ εύκολη.

Οι επιλογές μας

Εδώ και καιρό ψάχνω τρόπους να παίζουμε όλοι στην οικογένεια μαζί, κάτι το οποίο είναι συχνά δύσκολο λόγω της διαφοράς ηλικίας των παιδιών, των διαφορετικών ενδιαφεροντων τους αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών τους. Κατάλληλα για αυτό το σκοπό κρίνονται τα επιτραπέζια παιχνίδια. Μετά από συνομιλία με τους ανθρώπους της Loot4kids επέλεξα το Color Line, ένα παιχνίδι ταχύτητας γεμάτο γέλιο και διασκέδαση για παίχτες από 5 ετών.

Το Color Line εξασκεί την παρατηρητικότητα, τον προσανατολισμό, τον συντονισμό κινήσεων, την συγκέντρωση και την ταχύτητα. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες, να είναι δίκαια και να έχουν καλούς τρόπους. Μάθετε περισσότερα για τα επιτραπέζια παιχνίδια από τους ειδικούς του Loot4kids εδώ.

Επιπλέον, διάλεξα ένα παιχνίδι στοίβαξης το Frog Uni Block για τον μικρούλη μας που μόλις έγινε 2 ετών. Καθώς, βλέπω μια δυσκολία στην φαντασία, διάλεξα αυτό το παιχνίδι ώστε να του αναπτύξω τη δημιουργικότητά του.

Με τα πράσινα τουβλάκια, μπορεί εκτός από βάτραχο να φτιάξει ένα σωρό σχέδια, (μέσα από ένα βιβλιαράκι καθοδήγησης που περιλαμβάνεται), αλλά και σχέδια της δικής του φαντασίας. Επιπλέον, αναπτύσσεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η αυτοπεποίθησή, η λογική σκέψη και η λεπτή κινητικότητα. Αυτό το παιχνίδι τράβηξε την προσοχή και των δύο μεγάλων και διαπίστωσα ότι σε κάθε έναν δημιουργήθηκε διαφορετικό ενδιαφέρον. Το θεωρώ λοιπόν ένα εν δυνάμει open ended παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι είναι ένα ξύλινο, οικολογικό παιχνίδι. Στο Loot4kids μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα ξύλινων παιχνιδιών. Οι δημιουργοί του είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, κάτι το οποίο φαίνεται από τις επιλογές παιχνιδιών που κάνουν και από διάφορες δράσεις που οργανώνουν κατά καιρούς.

Μπορείτε να δείτε το site του Loot4kids εδώ.

Χρυσή

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.