“Αιώνιοι Ψίθυροι” της Ελένης Γαληνού, Εκδόσεις Διόπτρα


Γράφει η Γ.Λημνιού

Μετά το βιβλίο “Μυστική Διαθήκη”, η Ελένη Γαληνού συνεχίζει την ιστορία της Δούκισσας της Πλακεντίας με το βιβλίο της “Αιώνιοι Ψίθυροι”, το οποίο κυκλοφορεί από Εκδόσεις Διόπτρα και αποτελεί το δεύτερο μέρος αυτής της τόσο συναρπαστικής ιστορίας.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας ή αλλιώς Ντουκέσσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, ξεδιπλώνει μια ζωή κάτω από την επιφάνεια της Αθήνας και μέσα από υπόγειες στοές, οι οποίες προϋπήρχαν, βάσει πολλών ιστορικών συγγραμμάτων, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Συνεχίζει τη σκοτεινή της δράση, αυτή τη φορά με τη βοήθεια ληστών όπως ο Μπιμπισής, ο Νταβέλης και τα πρωτοπαλίκαρα αυτών. Ληστές οι οποίοι πλέον αποτελούν θρύλο, αλλά την εποχή εκείνη κινούνταν σαν αερικά και συνεργάζονταν με τη Δούκισσα, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των υπόγειων περασμάτων, της επέκτασης αυτών και και της μεταφοράς σε συγκεκριμένα σημεία πολύτιμων φορτίων με σκοπό την απόλυτη φύλαξή τους.
Ένας χάρτης της σημερινής Αθήνας με σημεία ιστορικά κτίρια και γνωστές εκκλησίες όπως οι Αγ.Ισίδωροι στο Λυκαβηττό, το Βυζαντινό Μουσείο στη Βασ. Σοφίας, το οποίο αποτελούσε την άλλοτε χειμερινή κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας, η Βουλή των Ελλήνων, η Ρώσικη Εκκλησία και πολλά ακόμα μνημεία, είναι τα σημεία τα οποία αν τα ενώσεις νοητά σχηματίζουν το σύμβολο του διπλού διαβήτη με καταγεγραμμένα ανοίγματα και υπόγειες στοές.
Ένα μυθιστόρημα που συγκεντρώνει πλήθος τόσο ιστορικών στοιχείων όσο και μυθοπλασίας και στο οποίο καταγράφεται ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια που ακολούθησαν της απελευθέρωσης, την εποχή που οι ληστές και οι συμμορίες τους λυμαίνονταν την ύπαιθρο και την πρωτεύουσα, αποτελώντας τη συνέχεια των αρματολών και των κλεφτών της Επανάστασης του 1821. Ληστές που διέπρατταν σοβαρά εγκλήματα, πλην όμως έδιναν χρήματα για να στηρίξουν αδύναμους ανθρώπους, προίκιζαν κορίτσια για να καλοπαντρευτούν και κυνηγούσαν καταπατητές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κόσμος τους αγαπούσε και τους στήριζε κρυφά. Μέσα σε όλη αυτή τη δράση υπήρχε και μια συνεργασία με την πολυαναφερμένη Δούκισσα της Πλακεντίας, το όνομα της οποίας ήταν συνώνυμο με τον πλούτο και την αριστοκρατία και την αλλαξοθρησκεία και το σκοταδισμό.
Ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, που με έκανε να ανυπομονώ για τη συνέχεια. Μια ιστορία την οποία διάβασα με μια ανάσα και η οποία με ταξίδεψε μέχρι και το 1850 και στις κόρες που η Δούκισσα της Πλακεντίας άφησε ως κληρονόμους ενός ονόματος ιστορικού και μιας ιστορίας αλλοιωμένης με μυθοπλασίες και υπερβολές του σήμερα.


Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα

Αυτά από εμένα 
Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.