Swaplanet: η βιώσιμη απάντηση στην παιδική fast fashion

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεράστια οικονομική ευκαιρία, οι τάσεις της μόδας μπαίνουν στις ντουλάπες μας πιο γρήγορα από ποτέ. Με την εμφάνιση των εταιριών fast fashion ρούχων χαμηλού κόστους, φτάσαμε να καταναλώνουμε περισσότερα ρούχα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας. Αγοράζουμε και πετάμε ρούχα με απίστευτη ταχύτητα!

Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας παράγει το 20% των παγκόσμιων λυμάτων και αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, ποσοστά που είναι μεγαλύτερα από όσα παράγουν όλες οι διεθνείς πτήσεις και οι θαλάσσιες μεταφορές μαζί.

Ως αποτέλεσμα αυτού, σε ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης έχουν καλυφθεί από τόνους ρούχων. Η έρημος Atachama στη Χιλή και η Αφρική γίνονται αποδέκτες από βουνά μολυσματικών απορριμμάτων ρουχισμού.

Second hand μόδα

Στον αντίποδα αυτής της πρακτικής, η second hand, βιώσιμη και ηθική μόδα, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Άνθρωποι και οργανισμοί στον πλανήτη, κατανοούν την ανάγκη να αγοράζουν ρούχα από δεύτερο χέρι ή ρούχα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, στην προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των απορριμάτων ρουχισμού.

Επιπλέον, η παράταση ζωής των ρούχων με διαφορετικούς τρόπους, είναι μια πρακτική που ακολουθούν όσοι προσπαθούν να επενδύσουν σε μια zero waste βιώσιμη καθημερινότητα.

Η Swaplanet

Η Swaplanet, η πρώτη ελληνική πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων, απευθύνεται σε όσους πολύ συνειδητά θέλουν να υιοθετήσουν ένα πιο βιώσιμο lifestyle για την οικογένειας τους, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα.

Ιδρυτές της η Έλενα, ο Serif και ο Jimmy, πολίτες του κόσμου και γονείς, αλλά πάνω απ’ όλα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Μέσα από την πλατφόρμα Swaplanet, θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα που προορίζονται για πέταγμα και παράλληλα να εκπαιδεύσουν τους γονείς σε πιο βιώσιμες επιλογές, ώστε να μειωθούν τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Στόχος της ομάδας της Swaplanet είναι μέχρι το 2027, με τις ανταλλαγές της πλατφόρμας, να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια κιλά οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αντιστοιχούν σε 14 εκατομμύρια δέντρα και 47 δις λίτρα νερού.

Πώς λειτουργεί η Swaplanet

Η πλατφόρμα Swaplanet ήρθε να αλλάξει τη λογική με την οποία διαχειριζόμαστε την εκκαθάριση των παιδικών ρούχων. Οι γονείς κατά την εκκαθάριση των ρούχων, αποστέλλουν όσα δε χρειάζονται στη Swaplanet και λαμβάνουν ως αντάλλαγμα πλανήτες (το εικονικό νόμισμα της πλατφόρμας). Κατόπιν, διαλέγουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα second hand παιδικών ρούχων, αυτά που χρειάζονται και πληρώνουν με τους πλανήτες που ήδη έχουν συγκεντρώσει. Ένα ελάχιστο κόστος θα χρεωθεί στο τέλος συνολικά, ώστε να καλύψει τη λειτουργικά έξοδα για τη διαχείριση όλου αυτού του έργου που επιτελεί η πλατφόρμα, τη διαλογή, την καθαριότητα, τη φωτογράφιση των ρούχων κ.α.

Η ουσία της πλατφόρμας είναι να μην πετάγονται ρούχα που μπορούν να ξαναφορεθούν, αλλά να ανταλλάσονται με άλλα που είναι εξίσου χρήσιμα. Και γι’ αυτό το λόγο η Swaplanet δέχεται μόνο ρούχα που δεν είναι ελαττωματικά, αποχρωματισμένα ή καταστραμμένα, αλλά μόνο ρούχα που μπορούν να ξαναφορεθούν. Μια win win διαδικασία για όλους τους συμμετέχοντες.

Η παραλαβή και η αποστολή των ρούχων γίνεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ από τη Swaplanet και η τσάντα για τη συλλογή των ρούχων αποστέλλεται επίσης ΔΩΡΕΑΝ.

Όσα ρούχα δεν περάσουν τις “εξετάσεις” της διαλογής, στέλνονται για ανακύκλωση ή δωρίζονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μέσω της συνεργασίας της Swaplanet με πολλές ΜΚΟ, επιτελώντας έτσι και ένα κοινωνικό έργο. Τέλος, μέρος των κερδών της Swaplanet πηγαίνει στην ΜΚΟ We4all για δενδροφύτευση και αναδάσωση.

Η εμπειρία μας από το Swap-ing ρούχων

Εδώ, στο BlissMom.gr, οτιδήποτε φροντίζει τη Γη μάς ενδιαφέρει. Η γνωριμία με τη Swaplanet ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όταν είσαι περιβαλλοντικά υπεύθυνος, το πέταγμα ρούχων που θα μπορούσαν να ξαναφορεθούν, δεν είναι επιλογή, αλλά και τα έξοδα που προέρχονται από την ανανέωση της γκαρνταρόμπας των παιδιων ειναι υψηλά. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτόν που θα θέλει τα δικά σου second hand ρούχα. Αυτή τη δουλειά κάνει η Swaplanet. Δημιουργεί μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν το περιβάλλον και μπαίνουν στη δράση για τη μείωση των απορριμάτων, ενώ παράλληλα εξοικονομούν χρήματα.

Δώσαμε τα δικά μας ρούχα και παραλάβαμε ρούχα που είχαμε ανάγκη (μεγαλύτερα νούμερα ή διαφορετικής σεζόν). Τα ρούχα που διαλέξαμε ήρθαν πεντακάθαρα, σιδερωμένα και μοσχομυριστά. Οι άνθρωποι της Swaplanet φροντίζουν ώστε τα ρούχα που παραλαμβάνουμε εκτός από καθαρά να είναι και απολυμασμένα, κάτι που δε συμβαίνει με τα καινούρια ρούχα που αγοράζουμε από ένα κατάστημα.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την είσοδο του φθινοπώρου, είναι η κατάλληλη εποχή για συλλογή πλανητών στην πλατφόρμα της Swaplanet, ώστε να καλύψετε μέρος ή το σύνολο των αναγκών σας σε ρουχισμό των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή τρέχει προσφορά στη Swaplanet έως 18/9/2022, με την οποία κερδίζετε πλανήτες με την αγορά 7 τεμαχίων και πάνω. Επιπλέον, η εγγραφή σας χαρίζει 50 πλανήτες που μπορείτε να εξαργυρώσετε στην πρώτη αγορά σας!

Μπείτε εδώ για να ξεκινήσετε το swapping!

Give Take Save με τη Swaplanet!

Χρυσή 🌿

Χρυσή - Bliss Mom
Χρυσή

Είμαι η Χρυσή, μητέρα τριών αγοριών και οικονομολόγος. Αυτό για το οποίο νοιάζομαι πιο πολύ από κάθε τι είναι η φύση. Σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά μπορείς να βρεις προτάσεις και τρόπους για μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιώσιμη καθημερινότητα με μικρά παιδιά. Καλώς ήρθες!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.